Alkalomhoz a forma, avagy a SUP deszkák típusai

Az alapvető szörf formából kiindulva ma már több különböző felfújható stand-up paddle deszka közül válogathatsz tudásod alapján és a szerint, hogy mire szeretnéd használni. Ezekről állítottunk össze egy kis gyorstalpalót.

 tower-paddle-boards-ttupr2hp6ua-unsplash.jpg

Fotó: Tower Paddle Boards/Unsplash

Az, hogy mennyire hasonlít és mégis mennyire különbözik a szörf deszkától a SUP, szemléletesen megmutatja, hogy milyen fontos, hogy célodnak megfelelő deszkát válassz.
A szörfnek kisebb a felhajtóereje és a stabilitása, ellenben rendkívül gyors és hirtelen irányváltásokra képes.
A SUP esetében ezek a tulajdonságok inkább hátrányként mutatkoznának meg, hiszen a deszka tetején állva evezve fogsz haladni, sőt akár jógázni vagy csomagokkal túrázni.
A SUP deszkák erőssége a kialakításban rejlik, és egy bizonyos határon belül kell maradnia a stabilitásnak, hogy az állva evezés kivitelezhető legyen. Minél jobban hasonlít egy SUP felépítése egy szörf deszkához - hegyes orr és keskeny kialakítás -, annál gyorsabb, és annál kevésbé stabil, illetve minél szélesebb és kerekebb orra van, annál inkább áll biztosabban a víz tetején. Ezen a spektrumon belül természetesen vannak nagyobb gyorsaságra és sokkal jobb stabilitásra gyártott SUP-ok is, melyeket három alapvető típus szerint csoportosítunk.

A mindenes: allround SUP deszkák

Ezek a legkönnyebben manőverezhető és a legstabilabb deszkák kezdőknek, gyerekeknek, jógázáshoz és kutyás SUP-ozáshoz. Orruk szinte teljesen kerek, emellett elég szélesek is, inkább egy vasalódeszkához hasonlítanak.  

Nyílt vízre, haladóknak - túra supok

A túra SUP-okkat már a tempósabb haladásra tervezték, és jellemzően nagyobb csomagtérrel is rendelkeznek. Mivel az orruk csúcsosabb, jobban szelik a vizet és sokszor keskenyebbek is, mint egy allaround, ezért a manőverezéshez és a stabilitás megtartásához elengedhetetlen, hogy már rutinos legyél. Kifejezetten alkalmas hosszabb vízitúrákra, akár tavon, akár lustább folyókon. Ezt a típust akár kajakká is alakíthatod.

Egy lépésre a szörftől - Verseny SUP-ok

A Race avagy verseny típusok a SUP-ok igazi fenegyerekei, ezek a legáramvonalasabbak, mondhatjuk, hogy szinte rakéták. Keskeny, hosszú és hidrodinamikus kialakításuknak egyetlen célja van, hogy minél jobban hasítsák a vizet. Ami előny, az persze hátrány is, mert nem erősségük a stabilitás, az irányításhoz pedig már komoly tapasztalatra lesz szükséged. Csak akkor válassz verseny SUP-ot, ha már a kisujjadban van az állva evezés minden trükkje.

Plusz néhány kakukktojás

Végül ejtsünk néhány szót a hibridekről is, mert már ilyenekkel is találkozhatsz a piacon.

Kifejezetten jógázáshoz gyártott deszkák annyiban különböznek az általános célútól, hogy még robusztusabb a kialakításuk, extrém szélesek és a tetejüket egy plusz csúszásmentes felső réteggel, leginkább EVA bevonattal látták el. (EVA bevonattal egyébként már egyre többször fogsz találkozni a minőségibb SUP-ok között, úgyhogy ez már nem is annyira kirívó.)

Érdekes kombináció a horgász SUP, amit akár tengeren is lehet használni. Ezeket úgy alakítják ki, hogy a minél hosszabb, hegyes orrú formát extrém szélességgel kombinálják, hogy bírja a hullámokat, gyorsan lehessen velük haladni, de nagyon stabilak is legyenek (nem lenne szép, ha a hal lerántana a deszkáról). A teherbírásuk szintén nagy, hiszen a rengeteg pecafelszerelést is el kell bírniuk. Plusz tulajdonságuk, hogy rengeteg kiegészítőt, kajak ülést vagy egyéb, például bot tartó állványt lehet csatlakoztatni a deszkára.  Mondhatni, az a SUP-ok svájci bicskája.

ITT KERESD A GLADIATOR és HYDRO FORCE SUPOKAT>>

 

Kapcsolódó cikkünk:  

Hogy válassz magadnak SUP deszkát?

A bejegyzés trackback címe:

https://medenceszezon.blog.hu/api/trackback/id/tr8516654910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Medenceszezon

Blogunkban minden tudást és érdekességet összegyűjtünk, ami kapcsolatos a kerti medencékkel és jakuzzikkal, a medencekiegészítőkkel, gépészettel. Medence coaching rovatunkban a medencék és jakuzzik telepítésével és tisztán tartásával, javításával kapcsolatban kaphatsz hasznos tippeket. Külön rovatunkban a felfújhatós járgányokat, ezen belül is főleg a SUP-okat tárgyaljuk ki – minthogy ezek a legprofibb vízre valók ebben a kategóriában. Ha kérdésed, témajavaslatod van, írj nekünk a medenceszezon[kukac]gmail.com címünkre

Friss topikok

medenceszezon_banner_masolat-1.jpg 

Kategóriák

süti beállítások módosítása