Így válassz felfújható SUP-ot 6 egyszerű lépésben

Kétségkívül a SUP az új roller, a műfaj évek óta egyre népszerűbb, így már szinte minden tavon és folyón akad a kölcsönzők és a túraszervezők kínálatában. Ha te is beleszerettél ebbe a mozgásformába és elgondolkoztál rajta, hogy beszerezz egy sajátot, ezt a 6 kérdést gondold át mielőtt felfújható SUP-ot vásárolsz.  

samantha-deleo-tn9oridufyw-unsplash.jpg

Photo by Samantha Deleo on Unsplash

1. Milyen a jelenlegi tudásod?

Hogyha csak párszor álltál még deszkán, érdemes inkább a kezdő deszkákból válogatni, melyek megfelelő stabilitást nyújtanak, míg nem szerzed meg az alaptudásodat. Gyakorlottabbnak érzed magad, akkor már szemezhetsz a gyorsabb, haladósabb túra SUP-okkal. Ha pedig szintet szeretnél lépni, a verseny SUP-ok profiknak készült kategóriájában keresgélj.

2. Milyen gyakran használnád?

Ha csak a nyaralás egy-két hetére szeretnél egy SUP-ot magadnak, vagy havi egyszer lemennél nyáron a strandra, lehet, hogy jobban jársz a bérléssel egyelőre. Viszont, ha ennél sűrűbben és rendszersebben gyakorolnál, akkor nyugodtan invesztálj be egy deszkára. Hosszabb túrára indulni is jobb olyan deszkával, amit már kitapasztaltál. Minél többet, minél hosszabb utakra használod, annál inkább érdemes egy komolyabb konstrukcióban gondolkoznod.

3. Milyen vízre vinnéd?

Csendesebb vizekre, például a hazai tavakra nagyjából bármilyen deszka alkalmas lehet. Viszont minél nagyobb hullámokkal kell megbirkózni, annál komolyabb felépítés és hosszabb méret kell a biztos evezéshez, így, ha gyorsabb folyóra, tengerre szállnál vele, az alapmodellek már nem lesznek megfelelőek.

Erős pl. tengeri hullámzáshoz 3,5 méter feletti modellekből válogass. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, akkor olyan SUP-ot válassz típustól függetlenül, amit keményebbre lehet fújni - a 18-20 psi nyomást is bírják -, illetve két vagy többrétegű a kialakítása. Nem csak biztosabban siklanak a vízen, de egy viharosabb hullámverést, ütközést is átvészelnek.

chris-king-y27wwwir-5a-unsplash.jpg

Photo by Chris King on Unsplash

4. Hogyan használnád?

Egyedül vagy kutyával, párban vagy sok csomaggal indulnál el SUP-olni, akkor bele kell számolnod, hogy a deszka teherbírása ezeket a plusz kilókat is tudja kezelni.

A felfújható deszkák körülbelül 180-230 kg-ig terhelhetőek. Érdemes úgy kalkulálni vásárlásnál, hogy plusz 10 százalékot ráhagyunk az összes terhelésre. Tehát ha 75 kiló vagy és 20 kilós a kutyád, plusz van 5 kg csomagotok, akkor legalább 120 kg-os teherbírású deszkát válassz inkább.

5. Mire használnád?

Nemcsak kezdőknek, de például SUP jógához vagy a már említett kutyás evezéshez, családi SUP-nak is a szélesebb, stabilabb, de lassabb, úgynevezett allround vagy tapasztaltabbaknak kutyával a túradeszkák passzolnak.

Ellenőrizd a kiegészítőket és funkciókat, hogy számodra megfelelő lesz-e, például, ha szeretnél csomagot magaddal vinni, legyen rajta elég D-karika és gumiszalagok a rögzítéshez. Hosszabb evezéseknél szempont lehet, hogy a legtöbb túramodellt kajaküléssel is ki tudod egészíteni, így átalakítva pedig ütemesebb tempóban hosszabb távot is képes leszel megtenni ugyanazzal a deszkával.

Ha csak a gyorsaság számít és a hullámokat is szelnéd, akkor minél hosszabb, kevésbé széles és hegyes orrú deszkát válassz.

6. Mennyit szánsz rá?

Nagyjából 100 és 300 ezer forint között vásárolhatsz elfogadható SUP modelleket, ami függ a felhasznált technológiától, anyagoktól, teherbírástól, a modell típusától, kiegészítőktől és természetesen a dizájntól, márkától is. Úgy mérlegelj, hogy a legfontosabb szempontjaidnak megfeleljen. Most jön a rossz hír.      

milyen-sup-2021_m_solata.jpg

A legolcsóbb (100 ezer alatti) SUP-ok teherbírása általában kicsi, műanyag evező jár hozzájuk és körülbelül egy szezont bírnak ki. Míg a picit drágábbak, de még mindig kedvező árúak jobb, inkább a hétvégi hobbi minőséget hozzák.

A középkategóriás (140-200 ezer forint) SUP márkák tartósabbak, masszívabbak, a kiegészítők minőségi anyagból készülnek, alumínium, de akár félkarbon evezőt, nagy kapacitású pumpát adnak hozzá. Kivitelre is szebb, több hasznos megoldással találkozhatsz. Középkategóriás deszkákra jó példa a Hydro Force márka modelljei és a Gladiator Light deszkái.

A prémium deszkák (200 ezer forint felett) és a kiegészítők gyártásához jobb minőségű vagy drágább alapanyagokat és technológiát használtak, vagy különleges tervezésűek, például extra teherbírásúak.  Ha prémium kategóriás SUP-okat keresel, ajánljuk a Gladiator Elit deszkáit technológiai megvalósításban, az Art szériát pedig dizájnban.

ITT KERESD A GLADIATOR és HYDRO FORCE SUPOKAT>>

A bejegyzés trackback címe:

https://medenceszezon.blog.hu/api/trackback/id/tr2616650340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Medenceszezon

Blogunkban minden tudást és érdekességet összegyűjtünk, ami kapcsolatos a kerti medencékkel és jakuzzikkal, a medencekiegészítőkkel, gépészettel. Medence coaching rovatunkban a medencék és jakuzzik telepítésével és tisztán tartásával, javításával kapcsolatban kaphatsz hasznos tippeket. Külön rovatunkban a felfújhatós járgányokat, ezen belül is főleg a SUP-okat tárgyaljuk ki – minthogy ezek a legprofibb vízre valók ebben a kategóriában. Ha kérdésed, témajavaslatod van, írj nekünk a medenceszezon[kukac]gmail.com címünkre

Friss topikok

medenceszezon_banner_masolat-1.jpg 

Kategóriák

süti beállítások módosítása